tri stoljeća kazališne tradicije

Otvorenje izložbe fotografija - Sjećanja

Početak 19.09.2023 19:00
Categories: Izložba slika
Hits: 104

Otvorenje izložbe fotografija Ivice Lajtnera
Izložba dugogodišnjeg muzejskog tehničara predstavlja pregled fotografija muzejskih predmeta kroz oko fotografa.

Izložba bi se sastojala od tri cjeline: minerali, puž forma i struktura i mrtva priroda koja prikazuje predmete rasformiranog stalnog postava zoološkog odjela. Minerali su snimljeni u koloru, a dvije druge teme u crno bijeloj tehnici. 
Ivica Lajtner je većinu svog fotografskog rada realizirao u crno-bijeloj fotografiji i nastoji svaku izložbu ostvariti u toj tehnici. Na ovoj izložbi iskazuje nostalgiju za starim Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u kojem je i sam radio 80-ih godina,
prikazujući kroz 18 fotografija velikog formata zaustavljeni pogled u fundus i interijer muzeja kakvog smo poznavali od 1867. do potresa u ožujku 2020. godine.

Ulaz slobodan!

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta