tri stoljeća kazališne tradicije

Film koji nisam snimila - Teatar Fort Forno

Početak 08.12.2023 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 490

Lida Baarova, češka glumica s angažmanom u nacističkoj Njemačkoj, imala je sve – talent, ljepotu, karijeru i – ljubav. Zbog ljubavi je odbila slavu Hollyvooda i novac Britanaca. Lida Baarova ostala je u Berlinu uz Josepha Goebbelsa, ministra propagande i jednog od najbližih suradnika Adolfa Hitlera. Neosporno, njihova ljubav bila je iskrena, bez računice i interesa, jer posljedice te veze – oženjen, moćan čovjek i mlada, lijepa i uspješna strankinja – temeljne su za priču koja je pred vama kao hommage nečemu što nije imanentno današnjem vremenu: iskrenosti i žrtvovanju. Baarova je voljela doktora Goebbelsa, a onda je zbog ljubavi dva puta stradala – na inicijativu Magde Goebbels, ministrove žene i Hitlerove sljedbenice, protjerana je iz Njemačke, a onda je po završetku rata zbog veze s nacističkim moćnikom u rodnoj Češkoj bila uhapšena, utamničena, ponižena. Preživjela je možda samo zato da bi pričala, da bi svjedočila u korist ljubavi i života o kojem svi imaju različito mišljenje.

Tekst: Miloš Latinović
Redatelj: Draško Zidar
Kostimografkinja: Nina Silobrčić
Scenograf: Krešimir Tomac
Oblikovatelj svjetla: Robert Majoroš
Rasvjeta i tehnička podrška: Hrvoje Đumlija
Igraju: Katica Šubarić, Tatjana Bertok Zupković, Goran Koši

Cijena ulaznice: 7 EUR / 52,74 kn (studenti i umirovljenici: 5,5 EUR / 41,44 kn)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta