tri stoljeća kazališne tradicije

San ivanjske noći - Gradsko kazalište Požega/ Teatar Exit

From 26.03.2024 20:00 until 21:55
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 432

A Midsummer Night’s Dream, San Ivanjske noći, jedna je od najpoznatijih komedija engleskog pisca Williama Shakespearea, tiskana 1600, napisana koju godinu ranije.
Fabulu čine tri linije koje se prepliću na Ljetni solsticij, kada je noć najkraća u godini a vile i njihovi kraljevi se ukazuju smrtnicima i baš te čarobne noći mladi Atenjani: Lisandar, Demetrije, Helena i Hermija zaglave u šumi kao i obrtnici koji pripremaju predstavu. Tu kreće komedija i ponovno, čarolija koju je sa papira iznimno zabavno prevoditi u glumačku igru. Vjerni tradiciji u kojoj je pisan komad na sceni su minimalni rekviziti, jednostavna kostimska rješenja i ništa scenografije što mlade glumce ostavlja prepuštene vlastitoj mašti i hrabrosti izvedbe. Svi igraju sve uloge ali radnja se i dalje lako prati, što dijelom zahvaljujemo Bardu, a dijelom talentu i sposobnosti preobrazbe glumaca koji su ovaj materijal pripremali za ispit na drugoj godini studija glume, u klasi Renea Medvešeka i već godinama se vesele prilici da se komadu vrate u profesionalnim uvjetima, što im je ova neobična koprodukcija Teatra Exit i Gradskog kazališta Požega omogućila.
Da ne duljimo, za ovaj uvod su zapravo važne samo dvije riječi:
mašta svih uključenih, glumaca i publike, i čarolija: čarolija igre, gledanja i naravno, zadnje ali ne i najmanje važno, prve zaljubljenosti.

Režija: Rene Medvešak /Sara Stanić Blažević

Igraju: Vid Ćosić, Lara Nekić, Kristijan Petelin, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Nika Barišić

Oblikovatelj rasvjete: Martin Šatović

Rasvjeta: Goran Krmpotić

Kostimografkinja: Martina Ptičar

Dizajn plakata: Sara Dumančić

Produkcija: Gradsko kazalište Požega/ Teatar Exit/ Akademija dramske umjetnosti Zagreb

premijera: 27. ožujka 2024.

 

Cijena ulaznice: 10 EUR (studenti i umirovljenici: 7 EUR )

Prodaja ulaznica u radno vrijeme blagajne kazališta: 

srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave

Kontakt: 099 273 1616

Klikni i kupi ulaznicu online!

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta