tri stoljeća kazališne tradicije

Moć u glavi - dokumentarni film / Premijera

Početak 28.06.2024 20:00
Posted by Marija
Categories: Filmska projekcija
Hits: 119

Riječ je o četvrtom dokumentarnom filmu autora Dalibora Platenika, koji obuhvaća period od 1975. - 1991. godine u Požegi. Film prati nastanak autorskih rock grupa, mjesta na koja se izlazilo, koncertna mjesta, autore glazbe i tekstova.
Ključno je dodati pokretanje i tadašnjeg SPOK-a (Slavonsko Požeški omladinski klub) koji je obilovao programima ne samo rock koncerata već od predstava, projekcije filmova, performanca, video radova, izložbi, koje su uglavnom "pokrivane" alternativnim i rock izričajem. Ujedno jedan dio požeških grupa, postao je sa vremenom i dio zagrebačke scene sredinom osamdesetih godina.
U filmu je digitalno obrađeno 15 autorskih grupa ( APATRIDI, BLISKI SUSRET ,EX, FLASH, HARE, INTEGRIRANI KRUG , LOST BRAIN, MARRIED BODY , RUBNA LICA, RUKOPOTEZNO POVLAČILO, ,SECTO LIMY , SEXA, V- EFEKT , ŽAK FATALIST ) , preko 20 intervjua, velika količina 8 milimetarskih filmova vezanih uz grad Požegu, VHS snimaka i preko 60 tonskih audio pjesama sa analognih traka i kazeta. Lokacije snimanj filma su:
Požega, Zagreb, Zadar, Šibenik, Novi Vinodolski, Singapur, Amsterdam.
Ujedno film je djelomično autobiografski film autora Dalibora Platenika koji je bio dio Požeške scene osamdesetih godina.
Autor je do sada ostvario niz nagrada za dokumentarne filmove " Čovjek i drvo" i "Retro boom" od Singapura, Indije, Švedske, Italije, Sjedinjenih Američkih država pa sve do Hrvatske. Hrvatska i svjetska premijera filma biti će 28.06.2024. u Gradskom kazalištu Požega.

Ulaz je slobodan uz potrebnu rezervaciju ulaznica na broj: 099 2731616

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta