tri stoljeća kazališne tradicije

Vratio si me - Skad

VRATIO SI ME PLAKAT

 

Srednjoškolska Kazališna Družina već dugi niz godina okuplja između petnaest i dvadeset polaznika srednjoškolaca koji kroz cijelu godinu dva puta tjedno, a ponekad i više, uče o kazalištu. Uče o njegovom značaju, uče o glumi, ali uče i o životu. Jer za glumu je potrebno znati puno toga. Između ostalog, kako se kretati na sceni - za to je potrebno raditi na svom tijelu. Zatim, kako pravilno disati i govoriti, a kako onda koristiti glas u glumačke svrhe. Ne uče oni samo tekst, nego uče kako gledati predstave, kako analizirati, kako pisati, kako stvoriti kritički osvrt na neku pogledanu predstavu. SKaD je za sve polaznike mjesto na kojem mogu otvoreno progovoriti o svojim problemima koji ih more, o spoznajama, ali mogu dobiti i znanje o predstavama za djecu i odrasle. Tako smo ove kazališne sezone, osim standarnih satova glume imali i satove lutkarstva na kojemu su mogli steći osnove animacije. Radili su na animaciji dijelova tijela, animaciji predmeta, animaciji ručnih lutki - zijevalica. Ujedno su i pomogli u obilježavanju Božića sa svojom lutkarskom predstavom o nadolazećem Božiću. Rezultat cijelogodišnjeg rada je taj da čak petero polaznika Srednoškolske Kazališne Družine planira otići na prijemni ispit za glumu i lutkarstvo. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha Ružice Maurus koja je upisala Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, ove godine će njih petero pokušati to isto na akademijama u Hrvatskoj. 

Kako su SKaD-ovci marljivo radili kroz cijelu godinu, odlučili su i u pokaznoj predstavi pod nazivom Vratio si me, pokazati neke od vježbi i scena koje smo radili. Četrnaest poalznika je u predstavi imalo grupne scene, duo scene, monologe u raznim stilovima, plesne scene, recepti, sinkronizacije i brojne druge. Bilo je tu komičnih trenutaka, emocionalnih i dirljivih, tragičnih, ali u svakom slučaju njihovih. Njihovih po idejama i željom da pokažu što su radili kroz cijelu godinu. 

Kako dramsku grupu vodi Marijana Matoković, akademska glumica i lutkarica, ove godine su odlučili i nju uključiti u komadić izvedbe pa tako ona skupa s njima pleše i u završnoj koreografiji koju su autorski iskoreografirali Anabela Sulić i Matko Trnačić. Osim njih, u predstavi sudjeluju i Tina Miljić, Romana Ronta, Ilija Paović, Matej Peći, Borna Milobara, Luka Solina, Laura Matijanić, Nina Vukelić, Jakov Budimir, Petra Vodinelić, Mijo Radić, Marko Lagundžija. Predstava je inspirirana istoimenim naslovom pjesme grupe Nola u kojoj kaže dio stihova: 

...Vratio si me i pružio ruku 

Vratio si sve na svoje mjesto 

Pitaj me i dat' ću ti sebe na dlanu 

Sve je igra svaki korak svaki dah ...

Stoga je i za SKaD-ovce ova završna produkcija nadišla običnu prezentaciju dramskih vježbi i prerasla u igru, koja je i u konačnici cilj samog kazališta. 

Foto:  Nautes KG Požega

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta