tri stoljeća kazališne tradicije

Grimm je za odrasle

grim novi

 

B. Grimm/ D.Hak: Grimm je za odrasle 

Nadaleko poznate Grimmove bajke, možda i nisu tako nevine kao što nam je to predstavljeno u raznim slikovnicama i pričicama za djecu. Pred nas su stavljeni razni prilagođeni prijevodi, gdje su okrutnost i razbojstva svedeni na minimum, kako bi ih i najmlađe uši mogle slušati. Ovim projektom, kroz komičan, okrutani i pomalo naivan način pokušali smo dočarati sve ono što je izbačeno, ublaženo ili uljepšano. Koliko je Grimm za djecu, a koliko za odrasle, zaključite sami.

Glume: Maja Smoljanović, Kornelija Marks, Lidija Lucić, Marina Polgar, Branislav Stojaković, Jasna Čmelar, Monika Kostić, Kazimir Semunović, Jakov Gugić/Anabela Sulić, Alen Laura, Anita Ivičić.

 

 

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta