tri stoljeća kazališne tradicije

Bračne ponude

17349965 668348083351312 1825054451038268099 o

 

BRAČNE VODE

Nakon punih 46 godina u Gradskom kazalištu Požega ponovo je postavljena komedija J.E. Tomića "Bračne ponude". Nakon proslavljene hrvatske redateljice i spisateljice Zvjezdane Ladike koja je te daleke 1971. godine posegnula za ovim Tomićevim tekstom, gotovo pola stoljeća kasnije redateljske palice uhvatio se Dario Hak sa svojom novoformiranom Kazališnom amaterskom družinom. Zvjezdana Ladika imala je tada na raspolaganju već formiranu ekipu koju su činili samo na papiru kazališni amateri; Ivica Plovanić, Milena i Franjo Alvađ, Zdenko Perutka, Nela Stipetić i drugi, dok je Dario Hak morao ponovo uhvatiti ritam nakon desetogodšinjeg prekida rada požeških glumaca-amatera. Je li u tome uspio najbolje govori dupke puna kazališna dvorana i gromoglasni pljesak publike na premijernoj izvedbi 27. ožujka, čime je ujedno u Požegi obilježen i Svjetski dan kazališta. Razigrana komedija "Bračne ponude" tipični je rad tog vremena u kojem Tomić poseže za tadašnjom francuskom komedijom pri čemu se Dario Hak ne udaljava od izvornika već nas bogatom kostimografijom vraća u vrijeme nastanka ovog djela. Svaki od dvanaest glumaca koji sudjeluju u predstavi dao je u ovom trenutku svoj maksimum što voditelju KAD-a i njegovim članovima ostavlja i više nego dobar temelj za daljnji rad. Stoga pohvala svima koji su sudjelovali u predstavi, uz Daria Haka to je zasigurno glumački ansambl: Kazimir Semunović, Andrea Sovčik, Alen Laura, Kornelija Marks, Branislav Stojaković, Lidija Lucić, Marina Polgar,Matea Meščić, Duška Galić, Goran Bunjevac, Anita Ivičić i Jasna Čmelar. Za kostime su bile zadužene Ljiljana Rodić i Marina Milaković, rasvjeta Goran Krmpotić, ton Dario Hak, scena Marija Matijanić i Renato Pok, dok je Đurđica Šolić izradila frizure i oblikovala šešire. Glazbu je skladao Mario Sovčik.

Fotografije: Hrvoje Kusik

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta