tri stoljeća kazališne tradicije

Reakcionari

rrr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drago Gervais : REAKCIONARI
Komedija u 3 čina

Gervaisova komedija Reakcionari je aktualna društvena komedija, satira na reakcionarne ostatke prošlosti koji uzalud čekaju povratak na staro, a koji su sami bijedni i smiješni u svim svojim pokušajima suprotstavljanja novom životu. Kako kaže i sam autor: žive još samo od uspomena, oni nemaju nikakve veze s današnjicom, oni tu današnjicu mrze iz dna duše….oni su osuđeni na propast…
Kako se ta usporedba mogla primijeniti na poslijeratno vrijeme drugog svjetskog rata, tako nam je vrijedila i u novije poslijeratno razdoblje 90-tih kad se javljaju novi reakcionari “jugonostalgičari”. Time zapravo opravdavamo tezu s početka kako su Reakcionari aktualna društvena komedija koja vrijedi za sva vremena.

Trinaest članova Kazališne amaterske družine (KAD-a) utjelovljuje trinaest interesantnih i komičnih likova, osobito kad su postavljeni u situacije u kojima Gervais naglašava njihove karaktere kako bi izazvao što veću komičnost.

LIKOVI:

JOSIP ŠIKIĆ - PEPI: Goran Bunjevac
ANA (njegova žena): Monika Kostić
ZDENKA (njihova kći): Laura Matijanić
ZORICA (njihova kći, u originalu sin Robert): Marina Polgar
JELICA (kućna pomoćnica kod Šikićevih): Duška Galić
BRANKO (polubrat Pepijev): Tomislav Milanović
IVO (direktor bivše Šikićeve fabrike): Mihael Kovačević
MIRKO KATIĆ - KOKO (bivši trgovac): Kornelija Marks
ADELA (njegova žena): Lidija Lucić
SABINA (kućevlasnica): Anita Ivičić
KVATROČENTO (sudbeni vijećnik u penziji): Kazimir Semunović
SABLIĆ (bivši advokat): Boris Benčić
ISTRAŽITELJ: Branislav Stojaković

REŽIJA: Dario Hak
MENTOR REŽIJE: Robert Raponja

MAJSTOR RASVJETE: Goran Krmpotić
MAJSTOR TONA: Dario Hak
SCENOGRAFIJA: Renato Pok i Marija Matijanić
REKVIZITA: Laura Matijanić
KOSTIMI: Ljiljana Rodić i Anita Ivičić

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta