tri stoljeća kazališne tradicije

KaFe 2015.

 Desetom, jubilarnom požeškom izvedbom “Vjenčanog lista” započeo je 1. KaFe, Požeški kazališni festival koji od 6. do 12. srpnja nudi u Gradskom kazalištu niz razigranih komedija. Ako se po jutru dan poznaje onda će 1. KaFe ostvariti svoju osnovnu ideju, pružiti publici puno smijeha i zabave. Naime čitava ekipa “Vjenčanog lista” pružila je publici u dvorani Gradskog kazališta istinski doživljaj i više nego nadahnutu izvedbu naše uspješnice koja je od svoje premijere u veljači prošle godine doživjela dvadesetu reprizu.

 

 U utorak 7. srpnja s početkom u 20,00 sati na repertoaru je predstava “Kod arke u osam” koja je prije dva tjedna uspješno predstavljena na 55. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Dan kasnije slijedi još jedna repriza “Tune Bunjavila” nakon što je predstava premijerno odigrana 30. lipnja. U četvrtak 9.srpnja  na terasi “Kazališne kavane” predstavit će se jazz glazbenik Borna Šercer dok su prije toga, za 20 sati. požeški slikari okupljeni oko POŽarta pripremili zanimljivu izložbu. Prvi KaFe završava sa tri gostujuće predstave; u petak 10. srpnja Gavran teatar” dolazi sa predstavom “Pivo”, zatim u subotu je “Sarajevska audicija 4” dok će Festival zatvoriti “Vlaška posla” splitskog “Hit teatra”. Sve predstave kao i koncert započinju u 21 sat (osim “Arke” čiji je početak u 20,00 sati, ulaznica još ima i mogu se rezervirati na tel. 034 273 161 ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Djeca i mlađi od 18 godina imaju besplatan ulaz kao I umirovljenici ali je  prethodno potrebna  rezervacija.

View the embedded image gallery online at:
https://www.gkp.hr/festivali/kafe/150-kafe-2015#sigProId5ab902fdd3

 

 

 

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta