tri stoljeća kazališne tradicije

KaZlaDo 2015.

22. i 23. travnja 2015.

Jučer su u Gradskom kazalištu Požega započeli dvodnevni kazališni susreti dramskih školskih skupina Požeško-slavonske županije – KaZlaDo, koji su okupili deset dramskih skupina iz ovdašnjih osnovnih i srednjih škola. Gotovo 150 mladih glumaca izvest će ukupno 17 predstava koje su uvježbali tijekom tekuće školske godine. Prvog dana predstavile su se dramske skupine iz osnovnih škola „Antun Kanižlić“ i „Julije Kempfa“ iz Požege, „Dragutin Lerman“ iz Brestovca, „Braće Radića“ iz Pakraca te učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Požege. Sve njih je nadgledao i dao svoj sud o predstavama peteročlani žiri u kojem su redatelj Damir Mađarić, požeški redatelj i glumac Dario Hak, profesorice Umjetničke akademije iz Osijeka Tamara Kučinović i Katarina Arbanas te mlada požeška glumica Marijana Matoković. Nakon što je izvedeno svih osam predstava održane su i radionice za sudionike 1. KaZlaDa koje su vodili članovi žirija. Već prvi dojmovi sudionika ove smotre su pohvalni jer su dramske skupine imale priliku predstaviti se sa svojim programima koje su dosada imali prilike pokazati na Lidranu i ponekoj školskoj priredbi. Upravo popularizacija kazališne umjetnosti među mladima bila je osnovna vodilja Gradskog kazališta Požega kada se upustilo u organizaciju KaZlaDa, a što se u konačnici prema reakcijama učenika i voditelja školskih dramskih skupina pokazalo više nego uspješno. Drugog dana kazališnih susreta bit će izvedeno devet novih programa te će nakon odgledanih svih predstava žiri izabrati po jednu iz kategorije osnovnih i srednjih škola koji će zavrijediti priznanje za najpredstavu i najbolju solo izvedbu.

 „Kolaž stihova“ hrvatskih pjesnika koji su za kazališne daske pripremili učenici OŠ „Braće Radića“ iz Pakraca dobio je priznanje za najpredstavu 1. KaZlaDa u kategoriji osnovnih škola, a učenike 4. razreda Područne škole iz Prekopakre pripremila je njihova učiteljica Božidarka De Zan. U kategoriji srednjih škola isto priznanje zavrijedili su učenici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Požege sa svojom voditeljicom Marijanom Ćorluka koji su dobili povjerenje peteročlanog stručnog žirija za 7-minutnu izvedbu „Skoro savršenog plesa“. Trećom najizvedbom, u kategoriju solo nastupa, proglašen je nastup učenice Petre Zečević iz OŠ „Antuna Kanižlića. Time su ujedno i završeni 1. kazališni susreti školskih dramskih skupina Požeško-slavonske županije - KaZlaDo koji su na poticaj Gradskog kazališta Požega tijekom dvodnevnog programa okupili dramske skupine iz osam osnovnih i tri srednje škole. Zatvarajući susreta zamjenik župana Ferdinand Troha zahvalio se svim sudionicima, voditeljima dramskih skupina te članovima žirija koji su u protekla dva dana odradili i desetak radionica sa mladim glumcima. Iskazavši zadovoljstvo odazivom zamjenik župana je pozvao škole s područja Požeško-slavonske županije da se iduće godine odazovu u još većem broju na 2. KaZlaDo.

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta