tri stoljeća kazališne tradicije

"Gle kako dan lijepo počinje" prije 25. godina u kazalištu

pr_2

Na današnji dan prije 25 godina održana je  svečana premijera predstave "Gle kako dan lijepo počinje" kojom je po prvi put i službeno "proradilo" Gradsko kazalište Požega. Tome je pak prethodila odluka tadašnjeg Gradskog poglavarstva 1994.god. kojom je utemeljeno Gradsko kazalište Požega, prvi puta pod tom nazivom, a nakon što je ono više puta mijenjalo svoj naziv. Predstavu tog simboličnom naziv na tekst Zvonimira Bajsića režirao je Ivica Plovanić, nekada i sam član požeškog kazališta, koji je svoju karijeru nastavio i završio u Varaždinu. Uloge je povjerio tada iskusnim požeškim glumcima, Milici Nemeth Panežić i Zdenku Perutki pred kojima je bilo nimalo lak zadatak unatoč dugogodišnjem glumačkom iskustvu. Premijera je ipak završila očekivano i priča o Gradskom kazalištu traje evo već 25 godina. kako taj za nas važan datum ne bi prošao neobilježeno, za 27. ožujak, kada se slavi i Svjetski dan kazališta, Gradsko kazalište priprema i prigodni program u kojem će sudjelovati Mala škola kazališta, SKAD i naši mladi glumci, studenti dramskih akademija.

Obavijest o otkazivanju predstave "Iskrica"
In memoriam - Melita Puss

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta