tri stoljeća kazališne tradicije

In memoriam - Melita Puss

melita__20200807-065152_1

U Požegi je u 87.godini preminula glumica Melita Puss. Gotovo pola stoljeća provela je na kazališnim daskama Požege, Osijeka, Varaždina i Mostara da bi se po okončanju glumačke karijere početkom 90-tih vratila u Požegu gdje provodi svoje umirovljeničke dane. U kazališni život Požege uključila se već 1948.godine kada je osnovano profesionalno Narodno kazalište odakle je šalju u tadašnju Zemaljsku glumačku školu, preteču današnje zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Nakon kraćeg angažmana u požeškom kazalištu životni put vodi Melitu Puss u Varaždin i Osijek te naposlijetku u Mostar gdje završava glumačku karijeru. Odigrala je više od stotinu kazališnih uloga, a povratkom u Požegu svojim je savjetima pomogla pri utemeljenja Gradskog kazališta Požega. Posljednjih godina povukla se iz javnosti ali ne gubeći kontakt sa svojim prvim kazalištem. Posljednji ispraćaj Melite Puss bit će 3.3. sa krematorija Mirogoj u Zagrebu

 

"Gle kako dan lijepo počinje" prije 25. godina u k...
Važna obavijest!!!

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta