tri stoljeća kazališne tradicije

In memoriam - Milka (Mira) Raos

q

Milka (Mira) Raos - (1954 - 2020)

U Požegi je dana 7. listopada preminula Milka - Mira Raos, dugogodišnja suradnica Gradskog kazališta Požega. Pokojna Milka Raos bila je vezana uz požeško kazalište od njegovih začetaka, polovicom 90-tih godina, a onim starijim ljubiteljima kazališta još su uvijek ostale u sjećanju vrijedne i umješne ruke pokojne Mire radeći frizure u brojnim predstavama našeg kazališta. Sve je to radila volonterski, uvijek pronalazeći vremena da se odazove na poziv iz kazališta i tijekom godina postala je neizostavni dio ovdašnjeg ansambla. Generacijama požeških glumaca ostat će zauvijek u sjećanju iako ju je život posljednjih godina udaljio od dasaka koje život znače. Počivala u miru.

Fotografija: Mira Raos sa požeškom glumicom Ankicom Ivanković na jednom od gostovanja

Noć kazališta 2020.
Poruka povodom Svjetskog dana kazališta 27.3. 2020...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta