tri stoljeća kazališne tradicije

Marta, Antonija i Hana sutra počinju svoje putovanje na studiju glume

img1696181348043
Posebno smo ponosni što su tri polaznice Srednjoškolske kazališne družine (SKAD-a) ove godine upisale željeni studij glume, odnosno glume i lutkarstva. Tako je Marta Matoković iz prvog pokušaja upisala studij glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, dok su Antonija Markanjević i Hana Boban upisale studij glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ravnateljica Neferović zahvalila im se na marljivosti, trudu i radu što su kao srednjoškolke dale požeškom kazalištu te im poželjela sreću u novom životnom poglavlju. 

U nastavku možete pročitati nešto više o Marti, Antoniji i Hani.

Marta Matoković rođena je 6.9.2004. u Požegi. Tijekom djetinjstva bavi se plesom i gimnastikom, i uz to pohađa Osnovnu školu Vilima Korajca te nakon nje Gimnaziju Požega. U Gimnaziji uključuje se u dramsku skupinu pod vodstvom prof. Duške Galić, gdje dvije godine zaredom sudjeluje na dramskom dijelu državne smotre Lidrano, a 2023. s monologom Marijane iz Vučjaka osvaja i prvo mjesto na KaZlaDu. 2020. godine priključuje se Srednjoškolskoj kazališnoj družini Gradskog kazališta Požega, gdje radi pod mentorstvom mladih požeških glumaca Ružice Maurus, Anabele Sulić i Matka Trnačića. Sudjeluje u predstavi „Da pa?" u režiji mladog akademskog glumca i lutkara Andrije Krištofa, a na Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu za ulogu Sarine mame osvaja i nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Pod redateljskom palicom Darija Haka igra Jelicu u Šenoinoj Ljubici, a sudjeluje i u mnogim dječjim predstavama: Gusarsko blago, Mladić i vražji car, Koka i zlatno jaje, Palčica itd. Aktivna je u mnogim projektima Gimnazije, a osobito u Europskom parlamentu mladih; zanima ju sociologija, psihologija i književnost. U slobodno vrijeme voli čitati, gledati filmove, družiti se s prijateljima ili osamiti se negdje u prirodi. 2023. g. maturira i iz prvog pokušaja upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi Franke Perković.

Antonija Markanjević ima 19 godina te dolazi iz Daranovaca, malenog sela Požeško-slavonske županije.Pohađala je Osnovnu školu Dragutina Lermana te u Požegi 2022.godine završava srednju Obrtničku školu, smjer modni tehničar i za daljnje školovanje odabire studij glume i lutkarstva na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Još od malih nogu Antonija je, kako ona kaže, dvorska luda šesteročlane obitelji. Kao mala mijenjala je svoja zanimanja od veterinara,dizajnera,balerine pa sve do glume. Za nju je biti glumac bio samo plod mašte. Mašta za koju je bio dovoljan korak u stvarnost. S malim dijelom glume upoznaje se na SKAD-u u Gradskom kazalištu Požega gdje utjelovljuje lik brižne majke. Bila je to njena prva uloga s kazališnom družinom koja joj je bila poput druge obitelji. Nakon nekog vremena posjećuje Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje s profesorima otkriva nešto više o glumi i lutkarstvu. Za nju su gluma i lutkarstvo jedna neobična knjiga za koju nikada nije sigurna je li ju pročitala do kraja i je li ju pročitala kako treba te ju zato želi neprestano čitati. Zbog toga je upisala Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku te ističe kako jedva čeka svoju novu ulogu kako bi ju osjetila na starim daskama Požeškog kazališta.


Hana Boban dolazi iz Požege i ima 19 godina. Završila je opću Katoličku gimnaziju s pravom javnosti u Požegi te je godinu dana studirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Međutim, ljubav prema glumi je prevladala, kao i zainteresiranost za lutkarstvo te je zbog toga odlučila upisati glumu i lutkarstvo na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Od malena su je najviše privlačile kazališne daske i sve povezano s time. Tijekom srednje škole pohađala je Srednjoškolsku kazališnu družinu Gradskog kazališta Požega te dramsku skupinu u svojoj školi. U školi je, uz dramsku skupinu, pohađala i mnogobrojne izvannastavne aktivnosti kao što su TV sekcija, zbor, KRUG te volonterski klub. Završila je osnovnu glazbenu školu, smjer flauta. Tijekom svog obrazovanja pjevala je u različitim zborovima te plesala četrnaest godina u Plesnom studiju Marine Mihelčić. Tijekom srednje škole bila je aktivna u zajednici mladih Frama u svojoj župi. Od malena su joj svi interesi u području umjetnosti, kao što su kazalište, film, čitanje, pisanje, glazba, ples, fotografija, dizajn. Međutim, gluma je uvijek bila, a i ostat će, na prvom mjestu.
Listopad 2023. - program
Upisi u Dramski studio

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta