tri stoljeća kazališne tradicije

Ministarstvo kulture i medija - objavljeni rezultati

274087685_414530567138665_2966684489403660552_n

 Za prijavljene programe u 2022. godini, Gradskom kazalištu Požega dodijeljeno je 100.000,00 kn. Ovo je dobar iznos i zadovoljni smo što je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nagradilo požeško kazalište za trud i rad te dobro osmišljen program rada. Važno je istaknuti kako su svi prijavljeni programi odobreni i sufinancirani. U sklopu prijavljenih programa je novi festival Slavonski KaFe - festival slavonskih kazališta koji je ravnateljica kazališta Valentina Neferović predstavila u ovogodišnjem programu rada te kako kaže, ovaj festival će u centar staviti požeško kazalište i grad Požegu koji zbog dugogodišnje kazališne tradicije to i zaslužuje. Cilj je povezivanje slavonskih kazališta te razvijanje tzv. mreže slavonskih kazališta. Također, sve ovo je na tragu profesionalizacije kazališta u kadrovskom smislu jer će uz osnivanje vlastitog ansambla i promjene statusa iz kazališne kuće u kazalište sve biti puno lakše. Sigurno će biti izazova i puno je još posla pred nama, ali smo na dobrom putu, zaključila je ravnateljica Neferović.

1. DANI POŽEŠKOG KAZALIŠTA
Premijera predstave "Tena - kronika raspada jedne ...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta