tri stoljeća kazališne tradicije

Premijera predstave "Tena - kronika raspada jedne ljepote" 4. 2. 2022

273363324_407893621135693_8210982225226453484_n
Sinoć je u našem kazalištu održana požeška premijera predstave "Tena - kronika raspada jedne ljepote" na zadovoljstvo mnogobrojne publike čija lica nisu skrivala oduševljenje pogledanom predstavom. Predstava je to koju je zajednički financiralo pet kazališta iz pet gradova: Vinkovci, Zagreb, Bjelovar, Koprivnica i Požega. Na organiziranom susretu s medijima, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović se zahvalila ravnatelju GK Joza Ivakić Vinkovci Zdenku Rečiću na pozivu da požeško kazalište sudjeluje u ovako zahtjevnoj produkciji kao što je "Tena" te najavila kako će ovakve koprodukcije postati dio programskog plana kazališta na tragu povezivanja i uspostave 'mreže slavonskih kazališta' na kojoj se radi i festivala Slavonski KaFe. Gosp. Rečić izrazio je zadovoljstvo suradnjom te je rekao kako jedno kazalište ne može samo 'nositi' produkciju kao što je naša zajednička "Tena" te zahvalio svim koproducentima sa željom da se ovakava povezivanja nastave. Svoje zadovoljstvo nije skrivao niti ravnatelj GDK Gavella Dražen Ferenčina koji je ujedno i redatelj predstave. Rekao je da i za Gavellu čiji je prostor pogođen potresom i obnavlja se, ova produkcija važna jer kazalište ipak 'živi i radi'. Ivan Grčić, glumac Požežanin uzbuđen je i sretan što glumi u svom gradu, pred svojom publikom, u kazalištu u kojem je napravio prve uloge. Matea Marušić, mlada glumica te Filip Šovagović, imaju dvije važne uloge u predstavi. Matea glumi Tenu, a Filip Teninog oca Jerka. Glumački obje uloge zahtjevne, a koje savršeno opisuju Kozarčevu Tenu i slavonsko selo; sudbinu slavonskog sela i dušu. Večeras je i repriza predstave koja je rasprodana, a nakon Požege, Tena putuje dalje.
Zahvaljujemo svim sudionicima, koproducentima, djelatnicima GK Požega te našoj vjernoj publici na podršci. Hvala svima na čestitkama i dobrim željama na daljnjem radu.

Vidimo se u kazalištu! 

Ministarstvo kulture i medija - objavljeni rezulta...
Veljača 2022. - program

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta