tri stoljeća kazališne tradicije

Mlade slavonske glumice dominiraju hrvatskim glumištem

Antonia

U organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika već tradicionalno se krajem studenog dodjeljuju Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja glumačka i ina druga kazališna ostvarenja u godini na izmaku. Zbog pandemije COVID-19 ove je godine izostao glamur zagrebačkog HNK koji je pratio dodjelu nagrada no što nije umanjilo vrijednosti svega onoga što se 2020.god. događalo na i oko domaćih kazališta.

Tako je ovogodišnju Nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina zavrijedila Antonia Mrkonjić za ulogu u predstavi „Višnjik" u produkciji HNK Osijek, Kazališta Gavella i Osječkog kulturnog ljeta. Za Gradsko kazalište Požega ta je činjenica zanimljiva jer Antoniu Mrkonjić poznajemo iz dječje predstave „Mjesto za dvoje" iz 2018.god. i koja se još uvijek uspješno izvodi kao plod suradnje GKP i Akademije za umjetnosti i kulturu u Osijeku. Vjerujemo da će i Požežani uskoro imati prilike još jednom vidjeti ovu lijepu lutkarsku priču o prijateljstvu i tom prilikom pozdraviti Antoniju kojoj čestitamo na nagradi.

A da Slavonija ne mora brinuti o glumačkoj budućnosti govori i činjenica da je prošle godine u istoj kategoriji Nagradu hrvatskog glumišta osvojila Matea Marušić, glumica GK „Joza Ivakić" iz Vinkovaca. 

Prosinac u Gradskom kazalištu Požega
Raskoš kazališnog lutkarstva Rie Trdin

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta