tri stoljeća kazališne tradicije

Prosinac u Gradskom kazalištu Požega

prosinac
Poštovani prijatelji kazališta, dragi pratitelji, vjerna publiko…
Evo nas u zadnjem mjesecu ove neobične 2020. godine. Nažalost, neke programe morali smo otkazati, neke ćemo uspjeti realizirati, ali sa znatno manjim brojem posjetitelja. No, posla ima i neće nam biti dosadno.
Iskoristit ćemo ovo vrijeme za druge poslove, a neki programi ići će online. Pa krenimo redom… Uz tekuće administrativno-računovodstvene poslove, odradit će se generalno čišćenje scenske rasvjete, čišćenje kazališne radionice i podrumskih prostorija te sređivanje fundusa kostima.
Radi se nova web stranica kazališta, pripremat će se tekstovi za Kazališne novine koje ćemo u lipnju izdati kao dvobroj. Na FB stranici predstavit ćemo dvije nove aktivnosti, a to su retrospektiva plakata predstava za odrasle 2020. – 2010. godine i dogodilo se na današnji dan počevši s 4. prosincem.
Srednjoškolska kazališna skupina s voditeljicom Ružicom Maurus održavat će online radionice preko Zoom-a.
A za našu najmlađu publiku Ružica i Dario snimit će Drvo bajki koje će se premijerno pustiti na You tube-u kanalu kazališta neposredno pred Božić. Podsjećamo vas kako na You tube kanalu - Gradsko kazalište Požega možete pogledati predstave za djecu i odrasle.
Pratite nas i dalje, a mi vas pozivamo da budete dio virtualnog druženja koje smo za vas pripremili.

Vaši kazalištarci!
"Drvo bajki" na dar
Mlade slavonske glumice dominiraju hrvatskim glumi...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta