tri stoljeća kazališne tradicije

Održan radni sastanak Mreže slavonskih kazališta

FB_IMG_1720082555988
Jučer, prije službenog otvorenja 𝟯. 𝗶𝘇𝗱𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹𝗮 𝘀𝗹𝗮𝘃𝗼𝗻𝘀𝗸𝗶𝗵 𝗸𝗮𝘇𝗮𝗹𝗶𝘀̌𝘁𝗮, u Kazalištu Virovitica je održan radni sastanak Mreže slavonskih kazališta.
Na sastanku su se okupile ključne osobe slavonske kazališne scene: ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham, novi ravnatelj drame HNK u Osijeku Duško Modrinić, ravnateljica GK Požega Valentina Neferović, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek Ivica Lučić, stručni suradnik za programe u kulturi i kazališnu suradnju Kazališta Virovitica Miran Hajoš te samostalna organizatorica prodaje HNK u Osijeku Narcisa Vekić.
Velika vijest sa sastanka: domaćin idućeg izdanja festivala 2025. godine bit će Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku! 

Ali to nije sve! Razgovaralo se i o proširenju Mreže slavonskih kazališta, što je sjajan korak naprijed za našu kulturnu scenu.
Nakon sastanka, uslijedio je trenutak koji smo svi iščekivali!  Ravnatelj Tomislav Pintarić srdačno je pozdravio sve prisutne i svečano otvorio 3. Slavonski Kafe 
Prvi dan festivala započeo je spektakularnom predstavom "𝗞𝗿𝗶𝘃𝗶 𝗕𝗶𝗹𝗹𝘆 𝘀 𝗜𝗻𝗶𝘀𝗵𝗺𝗮𝗮𝗻𝗮", zajedničkom produkcijom Kazališta Virovitica i Kazalište Gavella.

Izvor: Kazalište Virovitica 

Zatvaranje Kazališnih ljetnih večeri, 12. 7. 2024.
Ravnateljica Valentina Neferović postala članica H...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta