tri stoljeća kazališne tradicije

Ravnateljica Valentina Neferović postala članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika

2222
Odlukom Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Valentina Neferović, ravnateljica Gradskog kazališta Požega postala je njihovom članicom od 12. lipnja 2024. godine kao producentica. Članstvo u ovoj udruzi znakovito je priznanje kontinuiranog truda i rada ravnateljice Gradskog kazališta Požega. „Ponosna sam na postignute rezultate koji su dokaz dobrom smjeru i kvalitetnom radu. Uz ovo priznanje očekujemo podršku požeškim glumcima i požeškom Kazalištu." – izjavila je ravnateljica Neferović.

HDDU je umjetnička strukovna udruga s ciljem ostvarivanja i usklađivanja zajedničkih interesa i prava dramskih umjetnika. Udruga kontinuirano radi na unapređivanju kazališne kulture i razvoju dramske umjetnosti. Dramske umjetnosti obuhvaćaju proučavanje i praksu različitih oblika izvedbe koji oživljavaju priče na pozornici. Kazalište integrira elemente književnosti, vizualne umjetnosti, glazbe i plesa kako bi se stvorilo višestruko iskustvo za izvođače i publiku. Bilo kroz klasične tekstove ili inovativne izvedbe, dramska umjetnost ostaje vitalni dio kulturnog života, obogaćujući razumijevanje nas samih i svijeta oko nas.

Podsjetimo, Valentina Neferović je rođena 14. veljače 1986. godine u Požegi. Nakon završene osnovne i srednje škole upisuje dvopredmetni studij- kroatologija/filozofija na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2007. sudjeluje u organiziranju znanstvenog kolokvija Bartol Kašić i srednjovjekovne svetačke legende u organizaciji društva studenata kroatologije „CASSIUS". Diplomirala 2010. godine te stekla stručni naziv profesorica hrvatske kulture i profesorica filozofije. Iste godine vraća se u Požegu gdje počinje honorarno raditi u Učilištu Link kao profesorica hrvatskog jezika i profesorica etike. Godine 2011. zapošljava se u Gimnaziji Požega na mjestu profesorice hrvatskog jezika na kojem ostaje do lipnja 2013. godine. Na poziv, u jesen 2013. imenovana na mjesto v.d. ravnatelja Gradskog kazališta Požega, a od ožujka 2014. imenovana na mjesto ravnateljice Gradskog kazališta Požega na kojemu ostaje do danas.

Za vrijeme provedeno u kazalištu pokrenula je programe Treća je dječja, KaZlaDo -kazališni susreti dramskih skupina Požeško-slavonske županije, Kazališne ljetne večeri, Teatralia- teatar i sve ostalo, Slavonski KaFe- festival slavonskih kazališta te brojne aktivnosti s predstavama što je pridonijelo sve većoj vidljivosti kazališta, a čemu svjedoče brojna sudjelovanja na festivalima te osvojene nagrade. Aktivirala je Kazališne novine koje izlaze jednom godišnje, na kraju kazališne sezone te kadrovski osnažila Dramski studio kazališta, sa željom za profesionalizacijom i glumačkim ansamblom kazališta.

Predsjednica je Nadzornog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ, Predsjednica je Kulturnog vijeća Grada Požege te članica Kulturnog vijeća Požeško-slavonske županije.

Godine 2016. upisuje poslijediplomski studij Kulturologija na Doktorskoj školi Sveučilišta J. J. Strosmayera u Osijeku. Udana je i majka troje djece. 

Održan radni sastanak Mreže slavonskih kazališta
Otvorenje Kazališnih ljetnih večeri

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta