tri stoljeća kazališne tradicije

Održana radionica glume

IMG-20240516-WA0004
U četvrtak 16. svibnja za polaznike Srednjoškolske kazališne družine (SKAD) glumica i lutkarica Katarina Šestić Baotić održala je radionicu pod nazivom "Kako pripremiti tijelo i um za javni scenski nastup". Uz polaznike popularnog SKAD-a radionicu su pratili i stariji amateri Marina Polgar i Mihael Kovačević. Radionicu je pratio i djelatnik požeškog kazališta Dario Hak koji i sam često glumi u predstavama, ali i režira.

Ovakvim radionicama potičemo kvalitetu i održivost Dramskog studija što rezultira time da jedno, dvoje ili troje polaznika našeg studija upisuje studij Glume u jednom od željenih gradova. Ujedno time potičemo odgajanje i stvaranje prave kazališne publike. 

31. Festival glumca
Svibanj - 2024. program

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta