tri stoljeća kazališne tradicije

31. Festival glumca

g-mali

Danas, petak, 17. svibnja 2024. sudjelujemo na 31. Festivalu glumca s predstavom "Gostioničarka" koja igra u Hrvatskom domu Vukovar u 21 sat u Vukovaru.

GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA
Carlo Goldoni "GOSTIONIČARKA" u režiji Davora Svedružića

Glume:
Ružica Maurus - Gostioničarka Ruža (Zlatni Studio za najbolje novo lice u kazalištu i filmu)
Marin Klišmanić - Kapetan Lujo Bona
Antonio Jakupčević - Gabor Fösveny Balatoni Gróf
Goran Malus - Gospodin Antun Svinjarević
Lena Medar - Ana
Anabela Sulić - Marijana
Ivan Vukelić - Franjo
Matko Trnačić - Mali

U jednom slavonskom gradu sredinom prošlog stoljeća, u malom pansionu skupilo se šaroliko društvo, iz samo njima znanih razloga. Šarmantna vlasnica pansiona, Ruža, svojom vedrinom i zavodljivošću očara sve goste pansiona. Osim jednog! Iznervirana njegovim stavom prema ženama i njoj samoj, odluči da će i njega zavesti, samo kako bi mu dokazala da nije imun na ženske čari. U urnebesnom zapletu punom predvidljivih i nepredvidljivih situacija, u izvedbi izvrsnih glumaca, dotičemo se vječne teme muško-ženskih odnosa, ženskih izbora, prava i sloboda; muške zatucanosti, ali i očaranosti ženama.
I sve to uz obilje smijeha. Što ne isključuje ukazivanje na probleme svakog društva kada je riječ o ženama i muškarcima. Jer dobra komedija zabavlja, upozorava, uči, osuđuje i opravdava! I donosi neočekivana rješenja.


Lipanj 2024. - program
Održana radionica glume

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta