tri stoljeća kazališne tradicije

Otvorenje Kazališnih ljetnih večeri

20240627_122715

Sinoć su u prepunom Gradskom kazalištu Požega otvorene ovogodišnje Kazališne ljetne večeri koje je službeno otvorila ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

"Sve vas srdačno pozdravljam na prvoj predstavi ovogodišnjih Kazališnih ljetnih večeri. Želim vam svima ugodnu zabavu, dobar provod i želim da uživate u svemu što smo za vas pripremili, želim da uživate u kazalištu. Nakon ovogodišnjih ljetnih večeri imamo malu stanku, a od jeseni novu kazališnu sezonu. Hvala vam svima na dolasku u ovolikom broju i još jednom, uživajte u predstavi i kazalištu" – rekla je ravnateljica Neferović.

Predstava koja je otvorila ovogodišnje ljetne večeri je komedija "Tere i Luce" koja u glavnim ulogama ima dvije poznate glumice, Anju Šovagović Despot i Natašu Janjić. Predstava je publiku nasmijala i oduševila, a glumice su nagrađene dugotrajnim pljeskom.

Kazališne ljetne večeri trajat će od 26. lipnja pa sve do 12. srpnja 

Ravnateljica Valentina Neferović postala članica H...
Kazališne ljetne večeri, 26. 6 - 12. 7. 2024.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta