tri stoljeća kazališne tradicije

Poštovana publiko, dragi prijatelji kazališta!

126409588_1625921007594010_9159427076666986857_o

Danas se obilježava europska Noć kazališta. Gradsko kazalište Požega obilježit će je simboličnim programom u skladu s epidemiološkim mjerama.

Također, od ponoći na snagu stupaju nove mjere prema kojima ćete u manjem broju moći dolaziti u kazalište.

Zahvaljujemo vam što ste i do sada u ovim okolnostima dolazili na predstave, odgledali ih pod zaštitnim maskama, ostali vjerna i odgovorna publika koja se cijelo vrijeme pridržavala svih epidemioloških mjera. Hvala vam na razumijevanju zbog otkazivanja predstava ili promjena termina.

Hvala vam na takvoj solidarnosti s našim kazalištem jer time pokazujete da i u teškim vremenima razumijete svoju ulogu da sačuvate ulogu umjetnosti u životu društva.

Puno je pogođenih epidemijom i poželimo im brzo ozdravljenje i povratak u društveni život, u kazališta.

Pratite nas i dalje!

Vaše Gradsko kazalište Požega

Noć kazališta 2020. godine
Požeško kazalište pobjednik 13. Prologa - festival...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta