tri stoljeća kazališne tradicije

Požeško kazalište pobjednik 13. Prologa - festivala regionalnih kazališta u Sisku

IMG_110_20201201-112758_1

Lijepe vijesti stižu iz Siska. Tamo je sinoć završen 13. Festival regionalnih kazališta – Prolog na kojem je glasovima publike pobjednik Gradsko kazalište Požega s predstavom „Igra ljubavi i slučaja". Glasovi sisačke publike dobiveni su u nimalo lakoj konkurenciji 10 predstava renomiranih kazališta; Zorin dom Karlovac, Gradska kazališta Virovitice i Vinkovaca, Hit Teatra, Ludens i Exit teatra, splitske Play drame, Scene Gorica i samog domaćina čijom je predstavom sinoć i zatvoren ovogodišnji Prolog. Požeška predstava zavrijedila je ocjenu 4,63 od maksimalne petice stoga velika hvala sisačkoj publici na tako visokoj ocjeni.

Nagradu, statuu sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika primio je redatelj predstave Jasmin Novljaković. Velika hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ove predstave, od redatelja do glumaca te svih ostalih koji su iza scene doprinijeli ovoj za nas vrijednoj i poticajnoj nagradi. Požežani će nagrađenu predstavu vidjeti već u subotu, u sklopu programa ovogodišnje Noći kazališta što je lijepa prilika da još jednim pljeskom pozdravimo sjajnu ekipu „Igre ljubavi i slučaja".

Igra ljubavi i slučaja francuskog dramatičara i romanopisca Pierre Carlet de Marivauxa možda je i najznačajnija njegova komedija. Njena današnja reputacija je samo nastavak scenskog uspjeha teksta koji je prije svega smatran izvornim materijalom za velike glumice i glumce. Fabula je u osnovi vrlo jednostavna: roditelji dvoje mladih odlučuju ih spojiti u braku.

Kako su oboje samosvjesni i žele odlučiti o svojoj sudbini (za ono vrijeme vrlo revolucionarno rješenje u kome djevojka ima ista prava kao i mladić), uz dopuštenje roditelja mijenjaju uloge sa svojim slugama kako bi bolje upoznali budućeg životnog partnera. Uz njih je na sceni prisutan i Orgon – Silvijin otac koji potpomaže u daljnjem kompliciranju smiješnih situacija u ovoj komediji zabuna. I Dorant i Silvija se ne snalaze u novim ulogama, pogotovo što su zaprepašteni da se zaljubljuju u Slugu (služavku).

Vrlo je zabavna i igra Lisette i Bourgignona, slugu koji se odjednom nalaze u odijelima svojih gospodara. Kako i publika od početka zna o zamjeni uloga uživamo kroz predstavu u novim nevoljama i peripetijama mladih, ali ljubav uvijek pronađe pravog partnera, bez obzira na odijelo i porijeklo i vidjet ćemo svi zajedno kako će završiti ova sjajna komedija.

Igraju:

Gospodin Orgon – Vjekoslav Janković

Silvija, njegova kći – Magdalena Živaljić Tadić

Dorant, Silvijin prosac – Vedran Dakić

Lisette, Silvijina sobarica – Monika Lanščak

Bourgignon, Dorantov sluga – Marijan Josipović

Redatelj i scenograf – Jasmin Novljaković

Kostimograf i scenski pokret – Jasminka Petek Krapljan

Rasvijeta: Goran Krmpotić

Video projekcija i ton: Dario Hak

Izrada kostima: Zvonko Majdis

Garderobijerka: Ljiljana Rodić

Propagandni materijal i rekviziti: Marija Matijanić

Scenski poslovi: Renato Pok

Poštovana publiko, dragi prijatelji kazališta!
Noć kazališta 2020.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta