tri stoljeća kazališne tradicije

Predstavljena izložba "Urbani ritam kiše"

Bitmap-in-Untitled-1

Sinoć je u galeriji „Ciraki" Gradskog kazališta Požega predstavljena izložba slika autorice Snježane Šebalj koja će zasigurno pobrati simpatije požeške kazališne publike. Izložbom naziva „Urbani ritam kiše" Snježana Šebalj zaokružila je još jednu slikarsku priču, ovoga puta posvećenu kišnim šetnjama u urbanom okruženju, gdje se u mokrini pločnika ogledaju siluete udaljenih zgrada i elegantnih prolaznica koje kao da su izašle iz nekih starih, stiliziranih noir filmova. Figure su uvijek u nekom pokretu: žena koja se pod kišobranom rotira na visokim potpeticama u lepršavoj haljini, zagrljeni par, prolaznica čiji su kapit i kosu uzvitlali vjetroviti naleti ledene kiše, zagrljaj pod kišobranom i gacanje djeteta u gumenim čizmama. Prateći tako ovaj slikarski ciklus u 22 slike u tehnici akrila na platnu, dobivamo jednu gotovo filmsku priču u kojoj naziremo raspoloženja i emocije, atmosferu gradskih ulica kroz stilski ujednačenu paletu.

Izložba je otvorena do 25. studenoga 2022. godine.
Svečano otvoren 1. Slavonski KaFe uz dječju predst...
Vijesti iz kulture, 11. 10. 2022.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta