tri stoljeća kazališne tradicije

Svečano otvoren 1. Slavonski KaFe uz dječju predstavu “Tonka će sutra”

311838410_576194344305619_7570070236751183409_n
U organizaciji članova Mreže slavonskih kazališta, službeno je otvoren prvi festival Slavonski KaFe, kojemu je domaćin Gradsko kazalište Požega. Riječ je o suradnji pet slavonskih kazališta iz Osijeka, Virovitice, Vinkovaca i Požege s ciljem povezivanja i osnaživanja kazališta, dok je festival zamišljen kao kruna te suradnje. U trajanju od sedam dana, svake godine održavat će se sredinom listopada u drugom slavonskom gradu.
Otvorenju su prisustvovali izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, županica Antonija Jozić, aktualna intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja, ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić, ravnatelj Gradskog kazališta „Joza Ivakić" Vinkovci Zdenko Rečić, zamjenik ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku Vladimir Ham te novoizabrani intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Dodjeljuju se četiri nagrade i to ona za najbolju predstavu po izboru publike te su tri nagrade žirija – najbolja predstava te najbolja glumica i glumac Festivala. Članovi žirija su Zrinka Turalija – glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, Tomislav Čadež – kazališni kritičar Jutarnjeg lista, Antonija Stanišić Šperanda – glumica, Sanja Pok – novinarka portala Slavonski.hr i Maja Petrović – pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Posljednjeg dana Festivala održat će se svečanost zatvaranja kao i dodjela nagrada. 

Dvorana Gradskog kazališta bila je ispunjena dječjim smijehom i iščekivanjem predstave „Tonka će sutra". Tonka će sutra je predstava nastala prema motivima istoimene slikovnice, autorice Jelene Pervan. Tonka je jedna sasvim obična djevojčica koja voli stvari odgađati za sutra. Sutra ponekad postane i preksutra, a preksutra i prekpreksutra. Strpljiva mama pokušava na sve načine Tonku naučiti odgovornosti i tome da svatko ima obveze koje treba riješiti, ali nije to lak zadatak kad se radi o jednoj zaigranoj mudrici kao što je Tonka.Na sreću u pomoć dolazi mamina sestra, Sara. Putoholičarka i avanturistica, super-teta koja putuje svijetom i skuplja priče. Mama i teta zajedničkim snagama dosjete se priče koju su čule od bake i djeda – priču o tome kako postoje „sutrići". Malena bića koja dolaze samo onima koji odgađaju stvari za sutra, a sutrića se možete riješiti samo ako počnete rješavati svoje obveze već danas.

Svečanom dodjelom nagrada završio festival Slavons...
Predstavljena izložba "Urbani ritam kiše"

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta