tri stoljeća kazališne tradicije

Premijerno izvedena predstava "Guja u njedrima"

DSC_0018
Sudeći prema reakcijama nakon premijere i potom dvije uzastopne reprize, predstava „Guja u njedrima" sjela je na prvu požeškoj publici. Kako su njezini akteri, redatelj i glumice doživjele i proživjele rad na predstavi, saznajemo od njih samih te nam redatelj Rajko Minković pojašnjava:

„Iako na prvi pogled dramaturgija Alana Ayckbourna djeluje jednostavna ona je matematički rečeno vrlo precizna i nije tako jednostavna za raditi. Kritičari znaju reći kako autor ne ostavlja previše prostora za slobodom – upravo smo mi željeli uhvatiti taj prostor kako bismo napravili jaku glumačku predstavu. Ayckbourn je zanimljiv i po tome što u svojim tekstovima čeprka po običnim ljudima. On se ne bavi velikim politikama već ulazi u sociološki milje svojih likova koje onda stavlja u neobične situacije kao što je slučaj sa ovim tekstom u kojem imamo dvije sestre koje se dugo nisu vidjele. Sve počinje kada se jedna od njih vraća te kroz pomalo pomaknuti, crni humor autor nas vozi od emocija do drame pri čemu izlaze duhovi prošlosti. Zbog svega toga mislim kako će predstava dobro korespondirati s publikom kroz tri lijepe glumačke kreacije.", objašnjava ideju predstave njezin redatelj Rajko Minković.

„Nisam nikada bila osobo od očekivanja, više samo osoba od želja i meni je bila velika želja da nas tri ponovo igramo u jednoj predstavi. U tom našem prošlom projektu smo se jako dobro prepoznale kroz entuzijazam koji prevladao kod sve tri. Kada nešto želiš iznijeti a vlada veliko zajedništvo – daje najbolje rezultate kod publike. Ako nemaš dobrog partnera, ne možeš biti niti dobar glumac. Jako nas je veselio i to što se sve spojilo s Požegom gdje smo i inače gostovali dosta puta s drugim kazalištima i uvijek smo naišle na divan prijem publike. Zato smo s velikim zadovoljstvom prihvatile tu čitavu priču kako bi ovo bila prava požeška predstava", dodala je Jasna Palić Picukarić koja u predstavi glumi Anabellu, sestru povratnicu u roditeljsku kuću.

„U ovom strašnom trenutku za nas glumce zbog epidemije korone i svim tim restriktivnim mjerama, kada igrate pred malim brojem gledatelja, kada su i predstave bile tužne, sada se radujemo zajedničkom radu i nadamo se kako će sve to konačno popustiti da bi što veći broj gledatelja vidio ovu predstavu u kojoj se mogu i zabaviti i uozbiljiti te isto tako proživjeti put koji smo nas tri dugo radile uz nadu da ćemo ga raditi dokle god bude interesa za predstavom.", dodala je Hana Hegedušić koja glumi „zločestu" Alisu.

"Guja u njedrima" je nova predstava Gradskog kazališta Požega u kojoj glumim glavnu ulogu. U predstavi glume moje drage kolegice i prijateljice Jasna Palić Picukarić i Hana Hegedušić u alternaciji s mladom požeškom snagom Ružicom Maurus. S Jasnom i Hanom sam već glumila u predstavi "Zov divljine" i ostvarile smo divnu suradnju koju smo samo pojačale ovim projektom. Nije floskula, ali jako sam ponosna i sretna jer imamo odličan projekt i jedva čekam publiku da tome posvjedoči. Moram pohvaliti ravnateljicu Valentinu Neferović koja nam je omogućila ugodan i produktivna rad te se svim srcem zalaže da kazalište ide u korak s ostatkom profesionalnih kazališta Hrvatske i njihovim repertoarom", zaključila je Ines Bojanić kojoj je ovo bila prva predstava za Gradsko kazalište Požega nakon dugih trinaest godina. Svi koji nisu uspjeli pogledati predstavu proteklog vikenda mogu to učiniti 1. srpnja kada slijedi nova repriza „Guje u njedrima".
KaFe 2021.
Završen 28. SLUK

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta