tri stoljeća kazališne tradicije

Završen 28. SLUK

fb-cover-sluk03

 28. izdanje Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske zatvoreno je dodjelom nagrada u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. Stručni ocjenjivački sud u sastavu Ria Trdin, Dražen Ferenčina i Miroslav Čabraja pogledao je 12 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i odabrao najbolje u brojnim kategorijama. Izbornica 28. SLUK-a Teodora Vigato učinila je odlučivanje o nagradama vrlo zahtjevnim procesom, budući da su gotovo sve predstave bile iznimno kvalitetne i zaslužuju nagrade, rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda Miroslav Čabraja. Među nagrađenim je i Silvije Švast, jedan od četvorice glumaca iz predstave "Zatočenik kule Bro" Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.


Obrazloženje nagrade - NAGRADA ZA NAJBOLJU GLUMU - ANIMACIJU - Nagrada se dodjeljuje Silviju Švastu za animaciju u predstavi Zatočenik kule Bro u izvedbi Gradskog kazališta Požega i predstavi U kažnjeničkoj koloniji u izvedbi Kazališta Virovitica, Teatra Fort Forno i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Silvijo je u dvije različite uloge pokazao izniman animacijski potencijal i na taj način skrenuo pozornost da se na njega ubuduće može i te kako računati u svijetu lutkarske i dramske umjetnosti. čestitke Silviju iz Gradskog kazališta Požega.
Premijerno izvedena predstava "Guja u njedrima"
PREMIJERA 4. LIPNJA 2021.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta