tri stoljeća kazališne tradicije

Produženi kazališni vikend u Gradskom kazalištu Požega

ll

Prvom ovogodišnjom predstavom „za odrasle" ugostili smo u četvrtak 18. veljače GK „Joza Ivakić" iz Vinkovaca koje se predstavilo svojom posljednjom uspješnicom, „Gospođica Julija", nastaloj u koprodukciji s HNK-om iz Osijeka. Ni komorna atmosfera u gledalištu uslijed ograničenog broja posjetitelja nije umanjila kvalitetu ove predstave u režiji Aide Bukvić uz vrsna glumačka ostvarenja što su pružili malobrojnoj požeškoj publici Matea Marušić u ulozi Julije, Vladimir Tintor kao sluga Jean te Petra Bernarda Blašković kao kuharica Kristine. U sljedeća dva dana uživat će pak najmlađi jer ćemo se sutra (subota) podsjetiti na našu lutkarsku predstavu „Mjesto za dvoje", nježnu priču o prijateljstvu koju nam donose Katarina Šestić, Antonija Mrkonjić (prošlogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog glumišta za najuspješniju mladu glumicu), Josipa Oršolić i Zdenka Šustić. Početak predstave je u 11.00 sati i nažalost ulaznica više nema. Nema više ulaznica ni za dvije nedjeljne predstave „Djevojčice sa šibicama" (u 11.00 i 18.00 sati) kojoj će to biti deseto izvođenje u posljednjih mjesec dana. Kako još uvijek postoji interes za ovom predstavom, zasigurno će se naći mjesta za reprize i u narednom periodu.

OBAVIJEST - ODGAĐA SE!
Unatoč pandemiji požeško kazalište živi

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta