tri stoljeća kazališne tradicije

Unatoč pandemiji požeško kazalište živi

veljaa

Kao što Vladimir i Estragon očekuju Godota, tako i kazališta iščekuju popuštanje epidemioloških mjera uz vjeru kako naše težnje ipak neće otići u beskonačnost. Citirajući stihove jednog rock band-a koji kaže: „nije da nije, a nije ni da nije" nije da se u Gradskom kazalištu Požega uz epidemiološke restrikcije sjedilo skrštenih ruku. Izostanak blagdanske predstave koja je godinama tijekom prosinca uveseljavala našu najmlađu publiku nadomjestili smo „Ljepoticom i zvijeri" putem društvenih mreža, da bi u siječnju i veljači na scenu pod Drvetom bajki postavili i dosada desetak puta odigrali kultnu bajku „Djevojčicu sa šibicama". Naravno sve pod strogo nadziranim mjerama uz nazočnost dvadeset i jednog posjetitelja po pojedinoj predstavi. Nakon bojažljivog siječnja, veljača ipak donosi malo širi program u kojem publiku očekuju još četiri izvedbe „Djevojčice sa šibicama"  i to 7. i 21. veljače u 11.00 i 18.00 sati. Dan ranije, tj. 20. veljače u redovnom programu Treća je dječja podsjetit ćemo vas na priču o kućici Ruži u predstavi „Mjesto za dvoje" - našoj dječjoj uspješnici s kojom smo dosada gostovali diljem Hrvatske pa je red nakon gotovo dvije godine ponovno na domaćem terenu vidjeti Katarinu, Antoniju, Josipu i Zdenku. Mislimo mi i na odrasle jer 18. veljače u goste nam dolazi GK „Joza Ivakić" iz Vinkovaca sa svojim novim favoritom, predstavom „Gospođica Julija". Možda nakon 15. veljače dođe do popuštanja mjera, a ako ne pravila ostaju ista – dvadeset i jedan posjetitelj po predstavi. Ako ćemo zaviriti malo dalje, za ožujak već sada najavljujemo premijeru predstave „Dnevnik jedne solerice" u koprodukciji s Akademijom za kulturu i umjetnost iz Osijeka u režiji Roberta Raponje. Nastavlja se i ciklus Treća je dječja te potkraj ožujka slijedi prava poslastica, repriza naše predstave „Igra ljubavi i slučaja", ovoga puta s epitetom pobjednice Festivala regionalnih kazališta „Prolog" u Sisku. Aktivni smo i na društvenim mrežama jer osim što se na našem Youtube-u kanalu mogu pogledati neke od naših starijih predstava za djecu i odrasle, objavljujemo i retrospektivu plakata predstava. Na Facebook -u redovito objavljujemo i „Dogodilo se na današnji dan" sa značajnim datumima požeškog kazališnog života kroz povijest. Iako radimo na „pola gasa" u Gradskom kazalištu Požega ipak je živo jer nastojimo našoj vjernoj publici pružiti barem malo kazališne utjehe. 

Produženi kazališni vikend u Gradskom kazalištu Po...
Drvo bajki - Djevojčica sa šibicama

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta