tri stoljeća kazališne tradicije

Ravnateljica Valentina Neferović u Nadzornom odboru Hrvatskog centra ASSITEJ

000197
Na elektronskoj Skupštini za kandidate za idući Nadzorni odbor Hrvatskog centra ASSITEJ u zadanom roku od 7. do 10. lipnja 2022. godine pristigle su predložene kandidature za tri kandidata: Dunju Vuković (Teatar Poco Loco), Valentinu Neferović (Gradsko kazalište Požega) i Magdalenu Lupi Alvir (Gradsko kazalište lutaka Rijeka). Ukupno 37 glasača/članova je glasovalo te su kandidati prihvaćeni s niti jednim suzdržanim glasom ili protiv.

Podsjetimo, Hrvatski centar Assitej osnovan je 1996. godine kao ravnopravni član ugledne kazališne organizacije ASSITEJ koja okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSITEJ u Hrvatskoj udružuje 34 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 23 profesionalno vođenih dramskih studija i 6 individualnih članova. Cilj HC ASSITEJ je biti vodećom krovnom udrugom kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija i Ministarstvom obrazovanja nastoji se uspostaviti kriterije kvalitete na tržištu kazališta za djecu i mlade.

Svakako će ovo članstvo doprinijeti daljnjem razvoju Gradskog kazališta Požega kao i svim kazalištima u Mreži slavonskih kazališta. 

Foto: arhiva GKP

Potpuni uspjeh Kazališnih ljetnih večeri
Carevo novo ruho na 62. Međunarodnom dječjem festi...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta