tri stoljeća kazališne tradicije

Potpuni uspjeh Kazališnih ljetnih večeri

B2_Kazaline-ljetne-veeri_LOW

Nakon dvogodišnje stanke uvjetovane restrikcijama oko koronavirusa, kraj ovogodišnje sezone Gradskog kazališta Požega začinjen je Kazališnim ljetnim večerima. Kroz dvadesetak dana trajanja (30.6. – 17.7.) požeška publika uživala u programu koji je sadržavao tri (3) dječje predstave iz ciklusa „Drvo bajki", pet (5) predstava za odrasle te gostovanje studenata osječke Akademije za kulturu i umjetnost. Najbolji sud o uspješnosti svakako je publika koja je bila jedinstvena u svojim komentarima: „bravo… predstave su super… svaka čast…", samo su neki od brojnih pohvalnih epiteta koje su nam upućivali posjetitelji po izlasku iz dvorane. Publika je jednako uživala u „Enigmatskim varijacijama" i „Tri žene", smijehom popratila „Stambeno pitanje" i „Tri i pol sestre". Šlag na tortu zasigurno je bio nedjeljni dvostruki program kojim su završene Kazališne ljetne večeri: predstava „Tena – kronika raspada jedne ljepote" te večernji koncert na prepunoj terasi Kazališne kavane na kojem se Ružica Maurus predstavila svojim izborom sevdalinki uz klavirsku pratnju prof. Alena Kovačevića .

Prvi dojmovi govore kako su Kazališne ljetne večeri dodatno podigle ljestvicu kvalitete u izboru gostujućih predstava što je i publika „nagradila" dobrim odazivom, ali s druge strane nameće se i obveza za predstojeću novu sezonu. Stoga se već sada slažu programi koji bi svojom kvalitetom nastavili zacrtani put požeškog kazališta, tako da je u rujnu najavljen dolazak ansambla HNK Zadar, u listopadu je Požega domaćin 1. Slavonskom KaFe-u kroz koji će se predstaviti svih pet slavonskih kazališta. S nestrpljenjem se očekuje i studeni koji donosi premijeru „Slučaja maturanta Wagnera" koju će prema tekstu Marijana Matkovića režirati Jasmin Novljaković, no o svemu više na jesen. U svakom slučaju požešku kazališnu publiku očekuje uzbudljiva 28. sezona u Gradskom kazalištu Požega.
Osvrt na 27. kazališnu sezonu
Ravnateljica Valentina Neferović u Nadzornom odbor...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta