tri stoljeća kazališne tradicije

Svečanom dodjelom nagrada završio festival Slavonski KaFe

slavonski_kafe_zadnji_dan-196-of-23_20221024-082734_1

Dodjelom nagrada završen je 1. festival slavonskih kazališta Slavonski KaFe. Čast da bude domaćin prvom festivalu pripala je Gradskom kazalištu Požega, uz koje u Mreži slavonskih kazališta sudjeluju HNK Osijek, Dječje kazalište Branko Mihaljević Osijek, Gradsko kazalište „Joza Ivakić" Vinkovci te Kazalište Virovitica. U proteklih tjedan dana izvedeno je pet predstava koje su kazališta u Mreži prijavila kao svoje najbolje od prošle sezone. Vrhunac festivala ostvario se u zadnjem danu kada su uz popratni program proglašena najbolja ostvarenja.

Tako je žiri u sastavu Zrinka Turalija (glavna urednica Vijesti iz kulture HRT-a, predsjednica žirija), Tomislav Čadež (kazališni kritičar Jutarnjeg lista), Antonija Stanišić Šperanda (uspješna hrvatska glumica, rođena Požežanka), Sanja Pok (novinarka web portala Slavonski.hr) te Maja Petrović (pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege) je dodijelio četiri nagrade te jedno posebno priznanje za glumačko ostvarenje. I to redom:

Žiri je posebno priznanje dodijelio glumcima Anabeli Sulić i Matku Trnačiću za uloge u predstavi "Romanca o tri ljubavi" Gradskog kazališta Požega.

Za najboljeg glumca proglašen je Miroslav Čabraja iz predstave „Udovice" HNK u Osijeku.

Najbolja glumica je Blanka Bart iz predstave „Alabama" Kazališta Virovitica.

Publika je nagradu dodijelila Gordanu Marijanoviću za monodramu "Anton Žic, baba i Harmonika" Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Glavnu nagradu za najbolju predstavu osvojila je "Tena – kronika raspada jedne ljepote", u koprodukciji Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog kazališta Požega, te Gradskog kazališta Gavella, Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar i Ludens teatra.

Ministrica kulturei medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek je izrazila ponos na prvi Slavonski KaFe i na velike planove koje imaju u Mreži slavonskih kazališta, a koje su joj predstavili na sastanku. Najavila je punu podršku Ministarstva kulture i medija projektima koje budu provodili.
Studeni 2022. - program
Svečano otvoren 1. Slavonski KaFe uz dječju predst...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta