tri stoljeća kazališne tradicije

„Treća – sreća“ , predstava DNEVNIK SOLERICE spremna za publiku

20210407_162046

​Nakon što je već dva puta odgađana zbog viših sila, sve je konačno spremno za premijeru predstave „Dnevnik solerice", prvi plod zajedničke suradnje Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Gradskog kazališta Požega koje je od prošle godine nosi status Nastavne baze Akademije. „Treća – sreća" najavila je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ravnateljica GKP, Valentina Neferović u nazočnosti dijela glumačkog ansambla te redatelja predstave Roberta Raponje. „Riječ je o adaptaciji vrlo intrigantnog, ispovjednog romana Jasmine Rodić koja o ovom ženskom pitanju progovara vro jednostavno, neposredno, iskreno i otvoreno. Zato je na neki način i pao izbor za diplomsku predstavu Lucije Subotić čiji sadržaj korespondira sa bićem glumice a u isto vrijeme i sa suvremenom publikom", izjavio je Robert Raponja i naglasio kako je riječ o prvom kazališnom uprizorenju romana „Dnevnik jedne solerice" nastalog kroz blogove u vrijeme dok je autorica Jasmina Rodić pisala kolumne za hrvatsko izdanje svjetski cijenjenog časopisa „Cosmopoliten". Dramatizaciju i adaptaciju za kazalište kroz vrlo zanimljivu maštariju pripremila je Marijana Nola, dajući sliku mlade žene u današnjem suvremenom svijetu koja u pronalaženju ljubavi postavlja pred muškarce i svoje uvjete. „Takav muškarac mora imati stalan posao, biti zdravstveno osiguran, voljeti umjetnost, razlikovati č i ć odnosno je i ije, iz hobija svirati u bandu te da nalikuje na Roberta Redforda", u šali je rekla Lucija Subotić, nositeljica glavne uloge u predstavi. Između 11 glumaca iz predstave jedno je dobro poznato lice požeškoj publici, Blanka Bart Hajoš, glumica Kazališta Virovitica, ujedno i mentor Lucije Subotić koja je izjavila kako se raduje svakom dolasku u Požegu i nastupu na daskama GKP, a radost je iskazala i Anabela Sulić, naša Požežanka i trenutno studentica na osječkoj Akademiji kojoj će ovo biti i prvi „veliki" nastup pred domaćom publikom. Treme nema kao niti kod Matka Trnačića, još jednog požeškog studenta na Akademiji koji je u posljednji tren stjecajem okolnosti ušao u podjelu uloga. Publici ostaje na kraju da sazna da li je moguće u Hrvatskoj naći idealnog muškarca prema zamisli Jasmine Rodić kroz predstavu kojoj je premijera u petak 10. travnja u 20.00 sati ili subotnjoj reprizi za koju su ulaznice u slobodnoj prodaji.

H. C. Andersen - CAREVO NOVO RUHO
GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA – Najavljena premijera pr...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta