tri stoljeća kazališne tradicije

Tri dana - pet predstava

drugi
U vikendu koji je pred nama, u programu rada Gradskog kazališta Požega je čak pet predstava. Sutra (petak) 17. prosinca u 20 sati na programu je posljednja ovogodišnja gostujuća predstava za odrasle, i to nam ni manje ni više u goste dolazi sjajni Kerekesh Teatar s hit komedijom „Imovina" za koju su sve ulaznice rasprodane. Već idući dan (subota) 18. prosinca na rasporedu su dvije izvedbe dječje predstave „Orašar". Prva u našoj dvorani s početkom u 11 sati, a druga u Kaptolu s početkom u 18.30 sati povodom adventskog programa „Kaptolski zvonci". U nedjelju 19. prosinca gostujemo u Velikoj, također na adventskom programu Aquaparka Shhhhuma s dječjom predstavom Drvo bajki –„Crvenkapica" čiji je početak najavljen za 11 sati. I zadnja izvedba ovoga radnog vikenda je nedjeljna izvedba dječje predstave „Orašar" u našoj dvorani s početkom u 18 sati.

Stoga s pravom možemo reći kako je ovaj prosinac itekako ispunjen događanjima i izvedbama naših predstava. I uvijek na kraju, hvala našoj najmlađoj i nešto starijoj publici! 

Orašar - čudesni svijet umjetnosti
Foto - kutak

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta