tri stoljeća kazališne tradicije

Orašar - čudesni svijet umjetnosti

267418621_377711857487203_8280215766072439603_n

Za prosinac kažu kako je najljepši i najčarobniji mjesec u godini. Mjesec iščekivanja Božića te uživanja u obiteljskom i blagdanskom duhu. Kako je vrijeme radnje "Orašara" smješteno u božićno vrijeme, točnije na Badnju večer, sve je veća popularizacija priče o Orašaru - vojniku koji svojim zubima lomi orahe. Orašar je pak najpoznatiji kao istoimeni balet Petra Iljiča Čajkovskog, nastao prema bajci E.T.A. Hoffmanna "Orašar i kralj miševa". Zanimljivo da u vrijeme nastanka, točnije prve svjetske izvedbe 18. prosinca 1892. u teatru Mariinsky u Sankt-Peterburgu balet nije postigao gotovo nikakav uspjeh; a danas je (u blagdansko vrijeme) najizvođeniji balet na svijetu.

Impresija Orašara temelji se na zanimljivoj radnji, likovima te klasičnoj glazbi i plesu. Požeško kazalište postavilo je na svoju scenu dječju predstavu "Orašar" na zanimljiv način: narativno- glumački s dojmljivom scenografijom, zanimljivim video-projekcijama te odličnim izborom glazbe. U blagdanskom duhu, razigrano, veselo, dojmljivo i čarobno. S pravom priča o Orašaru opravdava toliki interes ljubitelja umjetnosti za odlaskom u kazalište, bilo na balet ili predstavu. A iz Mješovite skupine DV Rudinska, poslali su nam likovne radove na temu Orašara koje su izrađivali s tetom Kornelijom Marks.
Vrijeme darivanja
Tri dana - pet predstava

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta