tri stoljeća kazališne tradicije

Zapaženi nastup naših SKAD-ovaca na 16. FAK-u

IMG_796_20230904-073746_1

Proglašenjem najuspješnijih predstava u subotu, 2. rujna, završen je u Slavonskom Brodu 16. Festival amaterskih kazališta, popularni FAK koji sve te godine organizira Satiričko kazalište mladih Slavonskog Broda. U šest festivalskih dana posjetitelji su na ljetnoj pozornici te u velikoj dvorani Koncertno-kazališne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić" vidjeli 9 predstava amaterskih kazališta iz Hrvatske i inozemstva. U tom društvu našli su se i naši SKAD-ovci koji su u prošli četvrtak pred dobro popunjenim gledalištem velike dvorane odigrali predstavu „Da, pa?". I ne samo odigrali već su imali i zapaženi nastup jer je Marta Matoković zavrijedila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu Sarine mane, dok je voditelju SKAD-a i redatelju predstave Andriji Krištofu uručeno priznanje za najbolji tekst ili adaptaciju teksta. Sjajan je to završetak sezone jednako tako sjajne generacije SKAD-ovaca od kojih će neki i ostati na kazališnim daskama po upisu na domaće Dramske akademije. Želja nam je da predstavu „Da, pa?" odigramo još jednom, a oproštajna izvedba planirana je 18. ili 19. rujna za gradske srednje škole.

Foto: Sara Karlović 

Rujan 2023. - program
Zatvaranje Kazališnih ljetnih večeri, 15.7.2023.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta