tri stoljeća kazališne tradicije

Dnevnik solerice - gostovanje u Virovitici

Početak 26.06.2021 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 278

“Dnevnik solerice“ Jasmine Rodić, intimna je ispovijed postfeminističke junakinje, modno i medijski osviještene heroine, suvremene mlade žene, koja je izrazito romantična, željna ljubavi i vezivanja, ali istovremeno skeptična i nemirna, u konstantnom traganju za novim životnim izazovima.

Ravnoteža između velikih ljubavnih očekivanja i neutažive želje za slobodom i samoostvarenjem ono je što protagonisticu Jasminu vodi kroz životne pustolovine isprepletene vjerom u vječnu ljubav. Junakinja modernoga doba koja iznova traži nova uzbuđenja, otvoreno dijeli svoje sumnje, najintimnije slutnje i strahove, ali i one lijepe, nezaboravne trenutke. Od tajnih prolaza u labirint muškoga uma, preko teorije uspjeha do dijagnoze očaja, solerica niže avanture pune duhovitih obrata u kojima nudi pregršt emocija, sumnju i i melankoliju, ali i nadu i ushićenje, otkrivajući tako svoju neustrašivu pozitivnu energiju. Jasminu na njenom putu traganja za idealima prate mnogi osebujni likovi; prijatelji, prijateljice, romantični odabranici, kolege, poznanici i slučajni prolaznici, a sama autorica romana naglašava kako je svaka sličnost s pravim osobama i događajima apsolutno namjerna. Inscenacija romana zamišljena kao dinamična igra u kojoj se glumci izmjenjuju u više različitih uloga. Predstava je ujedno i diplomski ispit studentice Lucije Subotić na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Lucija Subotić i Marijana Nola
Redatelj i mentor: Robert Raponja
Dramatizacija: Marijana Nola

Asistentica redatelja i sumentorica: Katica Šubarić
Igraju: Lucija Subotić, Anabela Sulić, Vanja Čiča, Matea Bublić, Marijin Kuzmičić, Davor Tarbuk, Grgur Grgić, Lorenco Tolić, Dominik Karaula, Blanka Bart

Scenografija i kostimografija: Jasmina Pacek
Glazba: Marina Hojsak
Ton i video: Dario Hak
Rasvjeta: Goran Krmpotić
Scenski poslovi: Renato Pok
Garderobijerka: Ljiljana Rodić
Izrada plakata i knjižice: Marija Matijanić

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta