tri stoljeća kazališne tradicije

KaZlaDo 2019.

2. svibnja 2019.

Završen je 5. KaZlaDo koji je u Gradskom kazalištu danas okupio osam osnovnih i srednjih škola, ukupno gotovo stotinjak sudionika koji su izveli dvadeset skupnih i pojedinačnih dramskih izvedbi. Nakon što je sve nazočne pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha, ovogodišnji KaZlaDo otvorila je Ana Pirović, viša stručna savjetnica za kulturu i društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije. Sve izvedbe održane su pod budnim okom stručnog povjerenstva u kojem su bili Tihana Strmečki, Marijana Matoković, Lovro Ivanković i Dario Hak. Nakon svih izvedbi sudionici KaZlada su u tri grupe održali i radionice koje su voditi članovi povjerenstva da bi se potom ponovo svi našli u dvorani Gradskog kazališta. Trebalo je naime proglasiti i najuspjšenije sudionike 5. KaZlaDa prema procjeni stručnog povjerenstva, a ove godine to su:

Skupna izvedba osnovnih škola - OŠ "Zdenka Turkovića" Kutjevo za izvedbu "Obične školske priče", voditeljice Anite Katić

Monolog u kategoriji osnovnih škola - Antonija Haramija, učenica Osnovne škole Lipik, voditeljica Lionela Brisinello

Skupna izvedba srednje škole - Gimnazija Požega "Gimnazija the musical", voditeljica Duška Galić

Monolog u kategoriji srednjih škola - Ilija Paović, Gimnazija Požega za monolog "Duh", voditeljica Duška Galić

Zahvalnice i priznanja dodijelio je Kazimir Balog, zamjenik ravnateljice Gradskog kazališta Požega koji se zahvalio svim sudionicima na dolasku, pokroviteljima Gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, zahvalio se Gimnaziji Požega na ustupljenom prostoru za održavanje radionice.

 5. kazlado

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta