tri stoljeća kazališne tradicije

Završili 2. Dani požeškog kazališta

338155481_207692551869508_7958741923109086744_n
U ožujku dvije premijere, gotovo trideset programa, dvadeset predstava.

Slavljenički, ali u radnom tempu tijekom ožujka Gradsko kazalište Požega drugu godinu za redom organiziralo je „Dane požeškog kazališta". Bogat i raznovrstan program službeno je započeo 10. ožujka, točno na dan kada je prije 28 godina izvedena prva predstava Gradskog kazališta Požega simboličnog naslova „Gle, kako dan lijepo počinje" i otvoreno kazalište kakvo danas imamo. Osim programa u samom kazalištu, putovalo se s jednog na drugi kraj Lijepe naše - od Varaždina, Koprivnice i Osijeka pa sve do Županje, Vinkovaca, Otoka i Vukovara gdje sudjelujemo na Lutkarskom proljeću. Nije dakako zaboravljena ni domaća publika jer su tijekom ožujka održane čak dvije premijere. Nastavljena je suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je iznjedrila predstavu „Sanjareva priča" koju je prema tekstu Borisa Senkera režirao Robert Raponja i time obilježio 35 godina umjetničkog rada. Svakako je velika čast što je upravo požeška publika 11. ožujka imala priliku i čast vidjeti praizvedbu ovog najnovijeg Senkerovog teksta. Za malo opušteniju atmosferu pobrinula se „ starija skupina" Male škole kazališta čiji su članovi pripremili pokaznu predstavu „Kako (pre)odgojiti roditelje" koju je prema tekstu Irene Kolar Vudrag režirala voditeljica Male škole kazališta, Kornelija Marks. Predstavom je ujedno obilježen i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Mjesec ožujak nije samo slavljenički mjesec Gradskog kazališta Požega jer se u njemu obilježava i nekoliko važnih datuma za kazalište općenito. Tako je zahvaljujući vrijednim rukama učenika i mentora Obrtničke škole Požega povodom Svjetskog dana lutkarstva 21.ožujka u kazalištu održana lutkarska radionica i kratka lutkarska predstava, da bi na sami Svjetski dan kazališta 27.ožujka, požeško kazalište gostovalo u Pleternici s dječjom predstavom „Tonka će sutra". Nije se samo glumilo tijekom ožujka u našem kazalištu nego se pjevalo i sviralo na koncertima Požeškog tamburaškog orkestra i požeškog dijela orkestra Šokačke rapsodije; plesalo tijekom Plesokaza i gostovanja HNK iz Zagreba s plesnom predstavom. Otvorena je i oku ugodna izložba požeškog fotografa Hrvoja Fiuria koja se može pogledati i tijekom travnja, a Požežani su po sedmi put imali priliku pogledati domaću predstavu „Slučaj maturanta Wagnera". Sve u svemu tijekom ožujka održano je gotovo 30 programa koje je vidjelo 3.500 gledatelja, odigrano 20 predstava, a proputovalo se preko 1.500 km. 

Požeško kazalište na 28. Lutkarskom proljeću
Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta, 27. ožu...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta